Cercetatorii spun ca dacă ai un astfel de vârtej ești aproape ferit de cancer

Inainte de a incepe acest articol, va puteti imagina cam la ce se refera cineva cand spune „linsatura de vaca”? In engleza expresia se numeste „cowlick” si provine din cuvantul „cow” care inseamna vaca si „lick” care inseamna linsatura.

Mai mult ca sigur ca ati mai auzit aceasta expresie. „Cowlick”-ul sau Linsatura de vaca este o sectiune a parului care sta drept in sus sau se afla intr-un sens invers cresterii normale a parului sau modul in care o persoana obisnuieste sa isi poarte parul. „Cowlick-ul” apare atunci cand directia de crestere a parului formeaza un fel de spirala despre care medicii spun ca este rezultatul asa numitelor gene de polaritate. Acestea au rolul de a ajuta la mentinerea fluxului de nutrienti intre celule, ajutandu-le se comunice intre ele. Mai mult decat atat, genele de polaritate stimuleaza anumite structuri biologice sa formeze modele genetice opuse, inclusiv in cazul parului uman, ducand la cresterea firelor in directii opuse. Unii dintre voi obisnuiesc sa numeasca acest „cowlick”, vartej. Vartejele din par va sunt, cu siguranta, familiare.

Genele au, de asemenea, rolul de a coordona pozitia celulelor in cadrul tesuturilor. Acest mod de a dirija este intrerupt, in momentul in care celulele canceroase se deplaseaza in organism, pe parcursul metastazelor. In aceasta situatie, tratarea bolii devine deosebit de dificila.

O echipa de cercetatori din cadrul Universitatii din Michigan a studiat amanuntit aceste gene de polaritate si a descoperit cine este responsabil cu organizarea si guvernarea lor. Se pare ca este vorba de o proteina care in mod normal suprima tumorile cunoscute sub numele de retinoblastom, o forma de cancer care se raspandeste, de obicei, in ochii copiilor mici. Conform rezultatelor studiului aceasta proteina surpresoare face parte dintr-o familie mai mare de celule gardieni care tin sub control reproducerea celuleor, repararea ADN-ului si capacitatea de auto-distrugere a celulelor, toate acestea fiind instrumente foarte importante de lupta impotriva cancerului.

Mai exact, studiul grupului de cercetatori din statul Michigan a fost facut pe musculitele de fructe. Ceea eu au facut expertii, a fost sa elimine aceasta proteina surpresoare din organismul mustelor si au constatat ca ulterior aspectul musculitelor se schimbase foarte mult. Se pare ca firele de par de pe aripile mustelor erau orientate haotic, demonstrandu-se astfel ca genele de polaritate controleaza nu numai modul in care de dezvolta tesuturile canceroase, dar si modalitatea de dezvoltare a firelor de par.

Obiectivul experimentului grupului de cercetatori din statul Michigan era acela de a demonstra ca, data fiind similitudinea genetica dintre musculitele de fructe si oameni, inseamna ca aceasta proteina poate avea acelasi rol si in cazul oamenilor. Anume, aceasta proteina poate fi sursa unor noi tratamente de chimioterapie menite sa reinstaureze rolul de vindecare a cancerului a acesteia ce se poate sa se fi pierdut.

Sursă: andreilaslau.ro